دارو

پیام خانواده - رییس سازمان غذا و دارو با اشاره به معضل بدهی‌های معوق بیمه‌ها و افزایش مطالبات صنعت دارو و تجهیزات پزشکی، گفت: میزان مطالبات بخش صنعت دارو و تجهیزات پزشکی امروز به حدی رسیده که عملیات تولید و تامین اقلام و کالاهای موردنیاز درمانی را برای فعالان این حوزه دشوار کرده است.

به گزارش پیام خانواده محمدمهدی پیرصالحی روز سه شنبه در نشست خبری یازدهمین نمایشگاه بین المللی دارو و صنایع وابسته که در سازمان غذا و دارو برگزار شد، ضمن تاکید بر چالش‌های جدی پیش روی تولیدکنندگان صنعت دارو، افزود: ضرورت بازنگری در سیاست‌های تخصیص ارز و رسیدگی به مطالبات معوقه صنعت دارو و تجهیزات پزشکی از برنامه مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی با اشاره به چالش‌های جاری بخش سلامت و تاکید بر تأثیرات منفی سیاست‌های فعلی تخصیص ارز بر روند تولید، اظهار کرد: تمرکز بر واردات از طریق ارز ترجیحی، می‌تواند موجب کندی روند تولید در بخش داخلی شود.

وی افزود: میزان مصرف ارز در این حوزه باید به گونه‌ای مدیریت شود که بازگشت آن و تاثیر آن بر قیمت تمام‌شده و توان تولید صنعتی، تضمین شود و برای تداوم تولید، باید میان هزینه‌های تامین و قیمت‌های مصوب، توازن ایجاد شود تا صنعت با مشکل عدم تناسب هزینه‌ها مواجه نشود.

پیرصالحی با اشاره به برگزاری نشست‌هایی با نمایندگان مجلس برای پیگیری مسایل مرتبط با تولید و تامین دارو، تصریح کرد: نظارت دقیق بر اجرای درست دستورالعمل های مرتبط با قیمت‌گذاری و رعایت نرخ های مصوب در دستور کار است و سازمان برنامه و بودجه باید با دقت بیشتری به افزایش اختلاف قیمت‌های ناشی از نوسانات ارزی در حوزه سلامت رسیدگی کند تا این شکاف، روند تامین دارو برای بیماران را مختل نکند.

رییس سازمان غذا و دارو به معضل بدهی‌های بیمه‌ها و افزایش مطالبات صنعت دارو و تجهیزات پزشکی اشاره کرد و گفت: میزان مطالبات بخش صنعت و تجهیزات پزشکی امروز به حدی رسیده است که عملیات تولید و تامین را برای فعالان این حوزه دشوار کرده است.

وی با تاکید بر نقش محوری سازمان غذا و دارو در تضمین دسترسی مردم به دارو، خاطرنشان کرد: با وجود محدودیت‌های مالی و مطالبات معوقه، اولویت اصلی حفظ پایداری زنجیره تامین دارو و حمایت از تولیدکنندگان داخلی برای جلوگیری از بحران در سلامت کشور است.

کاهش ۹۰۰ میلیون دلاری ارز ترجیحی دارو

وی با اشاره به تأثیر تغییرات نرخ ارزی بر قیمت دارو، گفت: قیمت دارو ناشی از تغییر نرخ ارز و هزینه‌های جانبی افزایش پیدا می‌کند، در حوزه دارو و تجهیزات، از ۳.۵ میلیارد دلار سهم سالانه ارز ترجیحی که برای این حوزه وجود داشت، این رقم امسال در بودجه مصوب دولت و مجلس، به ۳ میلیارد دلار کاهش یافته، یعنی ۵۰۰ میلیون دلار از بودجه ارز ترجیحی سازمان غذا و دارو کم شده است.

رییس سازمان غذا و دارو خاطرنشان کرد: ۵۰۰ میلیون دلار باید صرف تأمین دارو و تجهیزات مورد نیاز کشور شود و بنابراین کالاهایی که پیش از این با ارز ترجیحی تأمین می‌شدند، باید با ارز غیرترجیحی تأمین شوند، ضمن اینکه حدود ۴۰۰ میلیون دلار دیگر نیز تا امروز، به تصمیم سازمان غذا و دارو و به دلیل اینکه تولیدکنندگان زیادی در برخی حوزه‌ها داشتیم، از ارز ترجیحی خارج شده است.

رئیس سازمان غذا و دارو گفت: در حوزه انسولین‌ها، آلبومین و برخی داروهای مختلف سازمان غذا و دارو پیشنهاد داده که ارز ترجیحی حذف شود؛ بنابراین ما نسبت به سال گذشته ۹۰۰ میلیون دلار ارز ترجیحی کمتری استفاده می‌کنیم.

پیرصالحی اظهار کرد: اختلاف این ۹۰۰ میلیون دلار که از نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به حدود ۱۶۰ تا ۱۷۰ هزار تومان رسیده، روی قیمت دارو اثر می‌گذارد و برای تولیدکننده نیز مشکل نقدینگی ایجاد می‌کند.

پیر صالحی تصریح کرد: اگر بحث تولید را کنار بگذاریم، برای قیمت دارو نیز این افزایش هزینه اثرگذار است، سال گذشته حدود ۱.۵ میلیارد دلار ارز غیرترجیحی دریافت می‌کردیم که نرخ آن حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان بود؛ اکنون نرخ این ارز به حدود ۱۷۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است.

به گفته رئیس سازمان غذا و دارو، اختلاف ایجادشده مستقیماً به قیمت دارو اضافه می‌شود، زیرا میزان ارزی که مصرف شده و ریالی که برای آن تأمین شده است، باید در قیمت محصول لحاظ شود تا صنعت بتواند به تولید ادامه دهد.

وی با اشاره به روند قیمت‌گذاری دارو نیز اشاره کرد و گفت: کمیسیون قیمت‌گذاری دارو با حضور سازمان حمایت، شورای عالی بیمه و نمایندگان مجلس برگزار می‌شود و دقت لازم صورت می‌گیرد تا قیمت‌ها به‌درستی دیده شود.

رئیس سازمان غذا و دارو افزود: نمی‌توانیم قیمت واقعی دارویی را که نرخ ارز آن تغییر کرده یا هزینه بسته‌بندی آن به علت افزایش قیمت محصولات پتروشیمی و کالاهای دیگر بالا رفته است، نادیده بگیریم.

پیر صالحی با اشاره به اینکه وقتی بیمه پول نداشته باشد، حمایت آن کاهش پیدا می‌کند تصریح کرد: از ابتدای سال تاکنون با بودجه‌های فعلی، بیمه‌ها هر افزایش قیمتی که انجام شده را پذیرفته‌اند؛ نگرانی فعلی این است که در ادامه سال، بدهی بیمه‌ها به بخش سلامت افزایش پیدا کند.

حمایت دولت و مدیریت منابع بیمه ای پایدار برای تامین دارو حیاتی

رییس سازمان غذا و دارو با اشاره به چالش‌های ناشی از افزایش قیمت‌ها و فشار بر منابع بیمه‌ای، بر ضرورت حمایت از صنعت دارو و مقابله با شیطنت ها برای ایجاد ناآرامی در بازار از طریق فضای مجازی تأکید کرد.

پیرصالحی با اشاره به تلاش‌های دشمن برای ایجاد ناآرامی از طریق انتشار اخبار نادرست در شبکه‌های مجازی، خاطرنشان کرد: برخی رسانه‌ها با سوءاستفاده از اخبار مربوط به افزایش قیمت‌ها یا گزارش‌های پراکنده از بیمارستان‌ها، تلاش می‌کنند جو ناآرامی ایجاد کنند؛ ما در سازمان غذا و دارو در برابر هرگونه گزارش واقعی در مورد کمبود دارو پاسخگو هستیم، اما نباید اجازه داد شایعات فضای عمومی را تحت تأثیر قرار دهد.

وی گفت: هم‌افزایی میان منابع بیمه‌ای و صنعت دارو موجب تضمین پایداری زنجیره تأمین خواهد شد.

وی با اشاره به چالش‌های موجود در حوزه قیمت‌گذاری، تصریح کرد: با وجود افزایش هزینه‌ها، هدف ما این است که منابع لازم برای حمایت از این صنعت فراهم شود، ما باید از این منابع برای تقویت تولید و تأمین داروهای مورد نیاز استفاده کنیم تا فشار ناشی از نوسانات اقتصادی بر سیستم سلامت کاهش یابد.

وی با اشاره به وضعیت داروهای حیاتی و ضروری در بازار، تأکید کرد که دولت با حمایت مستقیم رئیس‌ جمهور، تلاش‌ گسترده‌ای را برای تأمین این دسته از داروها آغاز کرده و بخشی از مواد اولیه و داروهای مورد نیاز وارد کشور شده است که این اقدامات مثبت، اثرات خود را در رفع نقاط بحرانی و کمبودها نشان خواهد داد.

رییس سازمان غذا و دارو با اشاره به دشواری شرایط اقتصادی و وجود برخی کمبودها، بر پایداری نظام سلامت تأکید کرد و گفت: علیرغم تمامی سختی‌ها، شعار ما حفظ آرامش و استمرار «ایرانِ سلامت» در هر شرایطی است و تلاش می‌کنیم داروهای ضروری حتی در سخت‌ترین شرایط اقتصادی، در دسترس بیماران قرار گیرد.

وی درباره افزایش قیمت برخی داروها نیز گفت: اینکه گفته می‌شود دارو گران شده، در برخی موارد درست است، برخی داروهای برند(وزن) که تغییر نرخ ارز داشته‌اند و بیمه نیز به دلیل وجود تولید داخل حمایت خود را از آنها کم کرده ، افزایش قیمت داشته اند و پرداختی مردم برای تامین این داروها افزایش پیدا کند.

رییس سازمان غذا و دارو ادامه داد: در مورد داروهای برند، اختلاف پرداختی مردم بالاست، زیرا بیمه‌ها به‌درستی از داروی ایرانی حمایت می‌کنند و داروی وارداتی که با ارز آزاد تأمین می‌شود، مورد حمایت مشابه قرار نمی‌گیرد.

پیرصالحی درباره افزایش قیمت دارو از ابتدای سال جاری تاکنون نیز افزود: متوسط افزایش قیمت دارو در سال جاری حدود ۱۰۳ درصد بوده که سهم پرداختی بیمار هم دراین مدت برای خرید دارو ۳۵ درصد افزایش پیدا کرده است.

کمبود دارویی به کمترین میزان رسیده است

رییس سازمان غذا و دارو ادامه داد: در داروهای ضروری و حیاتی که حتی پیش از جنگ نیز با کمبود مواجه بودیم، امروز کمبودها در کمترین حد ممکن قرار دارد، اما در داروهای برند، حتماً کمبودهای بیشتری داریم و تأمین آنها با مشکلاتی مواجه است.

پیرصالحی با اشاره به اقدامات انجام‌شده برای تأمین دارو اظهار کرد: در همین شرایط هماهنگی‌های لازم با همه نهادهایی که می‌توانستند کمک کنند، انجام شده و حتی رییس‌ جمهور در سفری که به هند داشتند، شخصاً موضوع حمل‌ونقل و تأمین برخی داروها را پیگیری کردند که توانستیم بخشی از کالاهایی را که در هند مانده بود، با یکی دو پرواز وارد کشور کنیم.

دارو یک کالای استراتژیک است

سیدمحمدرضا موسوی اصفهانی نایب‌رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با تأکید بر اینکه کارخانه‌های داروسازی در شرایط جنگی بخشی از جبهه دفاع از کشور هستند، گفت: حمایت از بیمار نباید با سرکوب قیمت دارو در ابتدای زنجیره انجام شود، بلکه دولت و نظام بیمه‌ای باید با پوشش واقعی هزینه‌ها مانع انتقال افزایش هزینه تولید به بیمار شوند.

وی با اشاره به اینکه دارو یک کالای راهبردی تلقی می‌شود خاطر نشان کرد: اگر دارو را یک کالای استراتژیک بدانیم که هست، کارخانه داروسازی در چنین روزهایی فقط یک بنگاه اقتصادی نیست، بلکه بخشی از جبهه دفاع از کشور است.

نایب‌رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران ادامه داد: در جنگ فقط خط مقدم نیست که می‌جنگد؛ کارخانه‌ای که چراغش روشن می‌ماند نیز بخشی از خط مقدم است. ایران فارما فرصتی است که این سه صحنه به یکدیگر برسند.

موسوی اصفهانی تصریح کرد: معتقدم در حوزه سلامت، «داروی ارزانِ ناموجود» به‌مراتب از «داروی گران» خطرناک‌تر است.

یازدهمین نمایشگاه بین المللی دارو و صنایع وابسته(ایران فارما) اول تا سوم مهرماه ۱۴۰۵ در مصلای تهران برگزار می شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 0 =

آخرین‌ها